kamperen-met-kids

De natuur is één grote zintuiglijke ervaring. Een kampeertocht met het hele gezin is een geweldige manier om de allerkleinsten kennis te laten maken met het avontuur van het buiten zijn. Op een kampeertrip zijn er allerlei dingen te ontdekken: de sterrenhemel, de verre roep van een uil tot zelfs de kleinste insecten die hun werk doen in het hoge gras. Kamperen met kids is een groot avontuur! In dit blog geven we enkele tips om de kampeertrip soepel te laten verlopen.

Oefen met kamperen

Wanneer jouw kinderen nog weinig ervaring hebben met kamperen, kun je dat gaan oefenen! Zet een tent op in de achtertuin of gewoon in de woonkamer. Spelenderwijs en in een vertrouwde omgeving raken ze dan gewend aan kamperen. Je kunt natuurlijk ook een kort kampeeruitje in de buurt organiseren. Wellicht is er een leuke camping in de regio of mag je in het park om de hoek een tent opzetten. Kijk hoe je kinderen op de ervaring reageren en probeer het zo aangenaam mogelijk voor ze te maken.

Samen inpakken

Maak het inpakken van de kampeerspullen onderdeel van de hele kampeerervaring. Dit geeft naast de voorpret ook een zeker gevoel van verantwoordelijkheid, want ze moeten goed nadenken over wat er op een kampeertrip nodig is. Hierdoor raken de kinderen meer betrokken bij het gehele avontuur. Uiteraard check jij als laastste nog even of alle benodigdheden daadwerkelijk zijn ingepakt.

Vind de juiste camping

De ene camping is de andere niet. Er zijn bijvoorbeeld glampings, waarbij luxe op nummer 1 staat, jeugdcampings, waarbij feestvieren op nummer 1 staat of campings die speciaal zijn ingericht voor gezinnen met jonge kinderen. Bekijk, voordat je een plekje op een camping reserveert, of hij voldoet aan de behoeften van jouw gezin.

Heb je hele jonge kinderen, dan is het fijn als er een peuterzwembad is of een omheinde speeltuin. Is buitensport echt jullie ding, dan is het fijn om op een camping te staan met een tennisveld, strand en/of basketbalveld. Uiteraard is het sowieso fijn als er faciliteiten, zoals warme douches, toiletten en een snackbar, op de camping te vinden zijn. Ga je voor het eerst kamperen met kids? Houd het dan eenvoudig, ga niet te ver weg!

Laagjes kleding

Er bestaat geen slecht weer. Alleen slechte kleding. Hét gouden advies: laagjes kleding. De kinderen kunnen hun kleding naar behoefte aan- en uittrekken om zich aan te passen aan temperatuurschommelingen. Baby’s en peuters bewegen niet zo veel als oudere kinderen, zij hebben over het algemeen een laagje meer nodig dan wat jezelf zou dragen. Daarnaast heb je natuurlijk altijd regenkleding mee, want in Nederland is de kans op een buitje meer dan reëel.  

Anticipeer op mogelijke uitdagingen

Kleine kinderen kunnen in de ochtend vroeg wakker worden. Vooral als je ‘in de natuur’ slaapt. Zodra het zonnetje opkomt, wordt het ook in de tent of caravan lichter. Wil jij graag nog even doezelen? Zorg dan dat je zijn/haar favorietje boekje, speelgoed en wellicht een tablet bij de hand hebt. Zo is jouw kindje lekker even zoet en kun jij rustig blijven liggen.

Ook handig: een reistoilet. Zo hoef jij er niet midden in de nacht uit met je kleintje om naar het toiletgebouw te lopen. Hij/zij doet gewoon zijn behoefte op het reistoilet. Zo zijn er nog meer praktische dingen die je kunt meenemen om mogelijke uitdagingen te tackelen. Bedenk goed welke dat voor jouw gezin kunnen zijn en anticipeer daar op.

Veiligheid op 1

Niets fijner voor een kind is vrijheid. Op de camping kunnen ze die vrijheid (deels) ontdekken. Lekker zelfstandig spelen in een speeltuin, nieuwe vriendjes maken, spetteren in het zwembad en helemaal alleen een ijsje halen. Maar veiligheid staat altijd op 1, natuurlijk. Stel daarom basisregels op. Geef aan waar ze wel en niet mogen komen, wat ze wel en niet mogen doen en geef aan waarom je die regels stelt. Leg ook uit wat ze moeten doen als ze de weg kwijt zijn. Je kunt ze, als extra veiligheid, een fluitje omdoen. Zo kunnen ze om ‘hulp’ fluiten als ze de weg kwijt zijn of als er op wat voor manier dan ook gevaar dreigt. Ook is een bandje met naam en telefoonnummer om de pols van je kind verstandig.

Geniet!

Kamperen met kinderen is spannend, maar ook ontzettend leuk. Daarom is onze belangrijkste tip: GENIET en maak mooie nieuwe herrinneringen met elkaar.